• Pupillen (6 tegen 6)

   

  In 2017 heeft de KNVB een nieuwe wedstrijdvorm geïntroduceerd: 6 tegen 6 spelers op bijna een kwart veld. Doel van deze wedstrijdvorm-wijziging: spelplezier vergroten en optimaal ontwikkelen van de spelers. Tot die tijd speelden de voetballers in wat we toen noemden F en E jeugd 7 tegen 7 voetbal op een half veld. Sinds seizoen 2018/2019 spelen alle jeugdteams in de leeftijdscategorie Onder 8, 9 of 10 jaar in de wedstrijdvorm 6 tegen 6. Meer informatie vind je in het Spelregelboekje pupillenvoetbal (link) op de website van KNVB. Zie ook dit filmpje van de KNVB. (link)

   

  Er is geen ranglijst bij de KNVB voetbalvorm 6 tegen 6 - dat betekent dat uitslagen niet zichtbaar zijn en er ook geen kampioenen of niet kampioenen zijn. Drie keer in het seizoen (de competitie is in 4 fases) kan de KNVB de competitie indeling bijstellen op basis van de resultaten. Spelers geven een hand / high five aan de tegenstander voor (en wensen elkaar een fijne wedstrijd) en na (bedankt!) de wedstrijd. En in plaats van een scheidsrechter is er een spelbegeleider, die alleen fluit als de spelers de spelregels niet goed toepassen en zich dan ook buiten het speelveld bevindt.

   

  De jeugd Onder 10, 9 en 8 jaar start het seizoen met competitiewedstrijden (er zijn dus geen KNVB bekerwedstrijden want daarvoor is een ranglijst nodig). De competitie bestaat uit 4 periodes. Na een periode vindt, waar wenselijk volgens de KNVB,  een herindeling plaats om teams zoveel mogelijk op gelijk niveau te laten spelen. Dit doet de KNVB aan de hand van de uitslagen van gespeelde wedstrijden. De uitslag voert de spelbegeleider na iedere wedstrijd in op een digitaal wedstrijdformulier, maar is niet zichtbaar voor het team of de club.

   

  Naast herindeling van teams door de KNVB worden individuele spelers soms heringedeeld in een nieuwe fase om ervoor te zorgen dat iedereen zoveel mogelijk op zijn/haar niveau speelt en de daarbij passende uitdaging heeft.

   

  Pupillen 1

  Pupillen

  Pupillen (8 tegen 8)

   

  Seizoen 2018/2019 heeft de KNVB 8x8 als nieuwe voetbalvorm ingevoerd. Sindsdien spelen alle jeugdteams in de O11 en O12 leeftijd deze wedstrijdvorm op een 'bijna' half veld. Het is de overgangsvorm van 6x6 in de jongste jeugd naar voetballen op een heel veld vanaf de leeftijdsgroepen Onder 13 jaar.

   

  Het toepassen van de spelregels ligt in de hand van een pupillenscheidsrechter. Deze rol is niet veranderd ten opzichte van de voormalige arbitrage rol. Deze pupillenscheidsrechter bevindt zich in het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt deze zo nodig uit. De pupillenscheidsrechter heeft maar één bedoeling en dat is de jongens en/of meisjes zoveel mogelijk te laten voetballen. In het speelveld mogen zich alleen de spelers en een pupillenscheidsrechter bevinden.

  Trainers/coaches en anderen mogen zich dus niet tijdens de wedstrijd tussen de spelers begeven. Een blessuregeval bij één van de spelers/speelsters is hierop uiteraard een uitzondering, de pupillenscheidsrechter geeft dan toestemming om het speelveld te betreden.

  Pupillen 3

  Pupillen 2